S+G Take Light-Rail to Danish Campus

The construction of a new light-rail train line through the campus of Denmark’s Technical University in Lynby has opened up questions about the future of mobility on campus. As a post-war campus the environment is built around the needs of the car. The location and design of proposed stops has been a driver in discussions to transform the central street cutting through campus, Anker Engelunds Vej, into a front door to campus; providing better opportunities for orientation and arrival outside the main university building.

 

Based on extended site surveys to monitor behaviour and conflicts between different transportation modes and related intercept surveys of students, faculty and staff the practice has helped the university administration to change alignment and stop location of the proposed light rail system. The proposed solution provides for a safer and more legible place of arrival on campus with new opportunities for small scale pavilions containing food services, bicycle hubs and a DTU welcome hub in the future. DTU leadership has adopted the plan for implementation.

TITLE:

TYPE: 

ROLE:

SERVICES:

TEAM:

 

CLIENT: 

 

LOCATION:

YEAR: 

LEARN MORE: 

Anker Engelunds Vej
Corridor Plan
Public Realm Designer
Concept Design
NIRAS A/S

 

Denmarks Technical University

DTU CAS
Lyngby, Denmark
2015

louise@schulzeplusgrassov.com